image image image image

HVAD ER LEF?

image
LEF ER ROLLESPIL
Levende Eventyr og Fantasi (LEF) er et klassisk rollespil - rundt om bordet - en blanding af fælles historiefortælling og terningespil. Spillet kræver én mester og mindst én spiller, men to til fire spillere er bedst. Mesterens opgave er at fortælle en historie. Spilleren deltager i spillet som en KARAKTER i historien og bestemmer hvad KARAKTEREN gør og siger. På den måde kan spilleren handle og reagere på det, som sker i historien og deltage væsentligt i historiefortællingen. Det er altid KARAKTERERNE, der er historiens hovedroller.
LEF er særligt lavet til kampagner og Valhel er en verden, der tilbyder mange muligheder i forhold til temaer; spøgelseshistorie, krimi, krig, kamp mod uhyrer og onde magter, okkultisme, religion, ældgamle hemmeligheder og kræfter og så videre. Konceptet bag reglerne beror på at passe reglerne med Valhel, så der er overensstemmelse med regler og verden. LEF mener ikke, der er en bestemt god måde at lave rollespilesregler på, men har betræbt sig på at lave noget, der tilbyder en anden måde at anvende regler på, end dem vi kender.
image
VALHEL
Valhel er navnet på den verden LEF spilles i. Det er en gammel verden, der begyndte i 1980 som en eventyrverden, inspireret af Ursula K. LeGuins Troldmanden fra Jordhavet, Otried Preusslers Krabat og J.R.R. Tolkiens Ringenes Herre. Dengang var Valhel en beskidt, lavfantastisk middelalderverden med elementer af overtro, mytologi og eventyr. Valhel bestod af konger og fyrster, præster og bønder, hekse og troldmænd, tjenere og slaver. I kraft af spillernes medvirken til historiens udvikling, har de mange års spil forandret Valhel fra en fortryllende middelalder til en magisk og mangfoldig verden, hvor damp, salte og gas er de vigtigste energikilder til de biomekaniske storbyer. Fortidens magii og heksekunst er med dødstraf forbudt, men dyrkes og drives stadig i det skjulte. Der har været spillet i Valhel siden 1986 og spillerne har med tiden skabt en meget detaljeret historie, der kan læses separat i SAGAERNES BOG og HISTORIEBØGERNE.
image
DYSTOPIA
DYSTOPIA er den femte udgave af LEF og er reglerne for den nyeste tidsperiode i Valhel. Den første udgave er fra 1989, der kun udkom i tyve eksemplarer af eget tryk. Den version hed Levende Eventyr & Fantasi og omhandlede Valhel i årene 500-700. Anden version fra 1999 hed Nemaranon og blev brugt til at spille i årene 700-1000. Tredie version er fra 2003, den hed De Samlede Værker og handlede om Valhel i årene 1000-1150. Fjerde version er fra 2010 og omhandlede en mindre periode i årene 1150-1212. DYSTOPIA er dermed femte version og fremstiller Valhel fra 1212 og frem. Udover at nye ideer og gamle fejl ofte er årsagen til en ny version af reglerne, er det for LEF også en væsentlig faktor, at Valhel har udviklet sig. De regler, der skal fungere i en simpel middelalderverden, kan ikke overføres til en mere teknologisk verden. Mange evner mister deres værdi, der skal tages hensyn til nye opfindelser og den almindelige dannelse. Historisk set, har der været spillet i Valhel i 500 år, det er blevet til en del historier. Alle KARAKTERER samt de historier, der henvises til i denne bog, er spillet af rigtige spillere.
image
HVORFOR BETALE?
Lad det være sagt med det samme, det er ikke en stor forretning at lave dansk rollespil, men det er til gengæld med stor begejstring og lidenskab LEF har overlevet alle disse år. Da vi i 2013 besluttede at revurdere reglerne og opdatere LEF, var betingelsen, at det denne gang skulle være med en helt ny og bedre tilgængelighed, der ikke krævede at man var "med i klubben" for at forstå LEF til fulde. Det vil også betyde nogle udgifter, så vi kan opretholde siden her, men endnu vigtigere, vi vil gerne have lavet tegninger, historier, kort og design i det hele taget. Vi forventer bestemt ikke en formue og vi sætter prisen så lavt vi kan, men det kan være med til at få udviklet nogle bedre og mere lækre omgivelser til vores rollespil. LEF udvikles af mange folk, mestre og spillere - du kan selv gøre din stemme gældende, hvis du har lyst. Derfor ser vi din betaling som en støtte til projektet, som vi takker for.
Det er naturligvis en grundlæggende ideologi, at reglerne og alle nødvendige resurser skal være gratis og tilgængelig for alle.